Maia | kasvua | blogitusta | tulostaulu | kollaasi | albumi

Maian sisäsiisteys

Emme varsinaisesti kyselleet kasvattajalta miten paljon pennut olivat olleet ulkona, miten paljon sisällä, onko opetettu tekemään sanomalehdille - ei se ollut oleellista. Mikään pentu ei koskaan ole valmiiksi sisäsiisti, joten olimme vain positiivisesti yllättyneitä, kun pentu teki mielellään tarpeita nurtsille ja tuli lentokoneen ruumasta yhtä siistissä boxissa kuin lähtiessä.

Ensimmäisenä yönä uudessa kodissa Maia ei näyttänyt mitään tunnistamisen merkkejä sanomalehtiä kohtaan. Tyttö önisi patjallaan jonkin verran, mutta ei jalkautunut eikä osoittanut hädän merkkejä. 8 tuntia myöhemmin heräsimme ja menimme heti takapihalle pissalle. Ensimmäiset päivät tyttö oli melko väsynyt - leikki ja oli hereillä tunnin, ja nukkui toisen. Heti herättyä mentiin aina tarpeille, ja se riitti. Niin käsittämättömältä kuin se tuntuikin, Maia tuntui sisäsiistiltä.

Vasta useamman päivän kuluttua tuli ensimmäinen vahinko. Oltiin aamulla vetämässä sukkia jalkaan, kun tyttö meni matolle pissalle. Seuraava mahdollinen vahinko tuli vieraissa leikkiseurassa. Ja seuraava taas vieraissa leikkien keskellä.

Sitten tulikin useampi pissa samana päivänä. Ilmeisesti tyttö oli omaksunut sisäpissat normaaliksi ratkaisuksi. Onneksi tyttö tekee kuitenkin pääasiassa ulos, kunhan sinne vain pääsee riittävän usein. 12-viikkoisena se tarkoittaa vähintään kerran tunnissa. Unirytmi on myös muuttunut: tunnin tirsoilla jaksaa leikkiä hyvinkin kolme tuntia. Yöt ja yksinolot on pärjätty toistaiseksi ilman vahinkoja. Toisinaan on aamulla käyty 6 aikaan välityhjennyksellä, mutta pääasiassa 8 tunnin yöunet onnistuvat.

14-viikkoisena sisäpissoja tulee edelleen. Yleensä päivä- ja ilta-aikaan, ja vielä mieluummin vieraissa kuin kotona. Ehkä kyse on myös siitä, että vieraissa on enemmän toimintaa ja silloin pissattaa monta kertaa tunnissa. Kotona Maia malttaa rentoutua ja olla rauhassakin - silloin ei tarvitse pissailla. Mutta tulee niitä vahinkoja sisällekin. Toisinaan heti aamutyhjennysten jälkeen, tai muutoin pitkien yksinolojen päätteeksi. Puuttuukohan tytöltä ajatus siitä, että sisätiloissa pitäisi aktiivisesti pidättää? Tuntuu että pieninkään hätä ei lue lakia...

Nelikuisena oltiin oltu jo useampi viikko ilman sisälle tulleita vahinkoja. Viimeinen vahinko kävi, kun tytöllä oli kylässä koiravieraita, ja siinä tohinassa meni liian pitkään ilman tyhjennysväliä. Muutoin ulkona käydään (pennuksi) harvakseltaan. Aamulla pikainen tyhjennys ja lenkki. Päivä menee töissä; heti töiden jälkeen on tyhjennys. Ruuan jälkeen lenkki, illan mittaan yksi tyhjennys ja yötä vasten lenkki. Siinä se!

Kuukausi eteenpäin pärjättiin ilman uusia vahinkoja. Maia sai käyttöönsä jo eteisenkin yksinolojen ajaksi. Sitten tuli ripuli. Ja sillehän ei voi mitään. Kamalasti kakkaa lattialla, matolla ja vähän seinilläkin, mellevän tuoksun kera. Fiksu tyttö ei ollut kuitenkaan tassutellut (paljon) tarpeillaan :)

Siltikin voisi sanoa, että nyt se on sisäsiisti. Edellisenä päivänä työpäivä venyi 10 tuntiin - ei ongelmaa. Ollaan leikitty pitkään sisällä koirien kanssa - ei ongelmaa. Ja mikä parasta: jos se (kakka)hätä yllättää vaikka kesken yön, Maia tulee sängynviereen tuhisemaan ja önisemään. "Pitäis päästä pihalle."

Hassua, kuinka 5-kuinen voikin olla jo sisäsiisti. Novalla siihen meni vuosi...

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 13.01.2011 15:40