Maia | kasvua | blogitusta | tulostaulu | kollaasi | albumi

Maia pärjää myös yksin

26.10.2010

Yksinoloharjoittelu aloitettiin puolihuomaamatta jo kotimatkalla. Itävallassa Maia vietti ensimmäisen yksinäisen tuntinsa hakijoiden syödessä huoltsikalla. Seuraava yksinolojakso tuli lentokoneen ruumassa. Kotiutumisesta lähtien yksinoloja on tehty oikeastaan päivittäin. Ensin tyttö jäi yksin tunniksi - puoleksitoista kerrallaan kaikkien aamutoimien jälkeen: pissatusta, ulkoilua, leikkimistä ja ruokaa. Eli silloin, kun tyttö muutoinkin olisi nukahtamassa. Pikkuhiljaa aikaa on pidennetty tunti tai puoli tuntia kerrallaan. 2 viikkoa talossa oltuaan Maia on selvittänyt jo neljän-viiden tunnin yksinoloja.

Tytölle jätetään aina leluja, puruluuta ja/tai vessapaperirullia. Maia on rajattu viettämään päivänsä kylppärissä kahdesta syystä: mahdolliset vuotovahingot on helpompi siivota, ja toisaalta tilassa ei ole paljon ylimääräistä nakerreltavaa pienille hampaille. Toistaiseksi kummankaan varotoimen osalta ei ole ollut ongelmia. Maia nukkuu vielä niin paljon, että yksinollessaankin käyttää ajan mieluummin unten mailla kuin itsekseen touhuillen.

Kotoa lähtiessä Maia önisee muutaman kerran ja saattaa käydä kolistelemassa porttia. Sen jälkeen kuitenkin tyytyy kohtaloonsa ja nukahtaa melko pian. Vastaavasti kotiin tullessa tyttö on aina ollut uninen. Istuu ja huojuu portin toisella puolella, puoleksi unten mailla :) Kotiin tultua ollaan oltu hetki ihan rauhassa; mieluummin kävellään ihan pihan puolelle ennen kuin kunnolla tervehditään. Ja helpotetaan mahdollista hätää.

Voisi kuvitella että pieni ja hämärä kylppäri olisi paikka, jossa Maia ei viihtyisi. Mutta luulo ei ole tiedon väärti. Toisinaan Maia hakeutuu kylppäriin omille unilleenkin. Hämärä tuntuu auttavan yksinolojen nukkumista. Samaisessa kylppärissä hoituu myös Maian ruokailut.

3.11.2010

Seuraavalla viikolla yksinolojen ollessa viittä tuntia Maia alkoi tehdä tutkimuksia ympäristöönsä. Ensin tyttö maisteli kylppärimaton reunaa ja mylläsi sen isoksi palloksi. Sitten tyttö poimi kylppärin korihyllyltä kaikki saunatuoksupullot. Niitä oli pyöritelty pitkin lattioita. Osasta oli korkki auennut, ja kotiin tullessa oli huumaavan raikas tuoksu koko paikassa. Tuoksu ei lähtenyt kylppärin matosta edes pesemällä. Seuraavana päivänä koria oli tutkittu lisää. Pullot oli poistettu; hyllykössä oli metallinen lattialasta ja puupalikka. Varmaankin metallilastaa vetämällä Maia oli saanut koko korin kaatumaan. Ei ollut koskenut sisältöön sen enempää ;)

Vain kerran Maian rakko on lauennut yksinollessa. Pikkuhiljaa kasvatellaan kestävyyttä :)

8.11.2010

Korin räminät tekivät tehtävänsä. Ympäristön tutustumiset ovat jääneet toistaiseksi siihen. Samalla yksinolon aika on kasvanut jo 7 tuntiin. Ilman vahinkoja! Wau, hieno tyttö. Viikkoa myöhemmin normaalimittainen työpäivä on ihan normaali juttu. Edelleen se menee nukkuessa. Jonkin aikaa aamusta tai kesken päivän tyttö leikkii leluillaan ja repii maitotölkkejä. Puruluut saa olla rauhassa.

2.12.2010

Niin käsittämätöntä kuin se onkin, Maia on viettänyt päivänsä kuin fiksu, aikuinen koira. Emäntä on tehnyt normaalimittaista työpäivää ja mitään tuhoja ei ole tapahtunut. Pissoja ei ole tullut lainkaan. Yhden ripujakson aikana oli lattioilla kakkapyykkiä, mutta onneksi tyttö on pesuhuoneessa kaakeleilla ja siivoaminen on helppo hoitaa. Suurin vuotovaara onkin juuri kotiintullessa. Silloin saattaa lirahtaa jalkojen juuressa, joten nopeus on valttia. Yksinolojen aikaan on käynyt kotosalla jopa vieraita remppamiehiä, eikä se ole vaikuttanut Maiaan millään tavalla. Huippulikka!

Päivän lyhentymisen myötä Maialle on jätetty valoa yksinolon ajaksi. Aikaisemmin aamuhämärä oli hyvä lisävarmistus tytön rauhoittumiselle, mutta nyt on melko pimeää sekä lähtiessä että kotiintullessa... vaikka ei tyttö vaikuta ahdistuvan pimeässäkään :) Kunhan keittiöremppa saadaan valmiiksi eikä kesken päivän tule enää kutsumattomia miehiä sisään, saa Maia eteisen verran lisävaltakuntaa päivien ajaksi. Sekä oikean maton... kylppärin muovimatto on ollut "hyllyllä" siitä asti, kun Maia porasi sen keskelle reiän... Saa nähdä päästäänkö eteiseenkin ostamaan jouluksi uutta lattiankoristetta ;)

22.12.2010

Ei päästy matto-ostoksille. Maia ei ole tuhonnut mitään eikä tehnyt yksinolon hätälammikoita. Käsittämätön pentu!

Itsenäisyyspäivän jälkeen Maia onkin saanut olla koko eteisen ja kylppärin alueella. Useimpina päivinä tyttö ei ole edes levitellyt lelujaan laatikosta. Eli nukkuu kuin tukki.. tai leikkii raisusti ja siivoaa tavaransa leikin päätteeksi? Kotiintullessa tyttö on yhtä tarmoa ja tohinaa.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 22.12.2010 17:07